دکتر علیاصغر خالقی در گفتو همچنين گو با ایسنا با بیان این که من فکر کردن و انديشيدن کردن و انديشيدن نمیکنم افزایش واحدهای اخلاق پزشکی در برنامه جذاب و جالب و خوب آموزشی دانشجویان باعث تقویت آن هم مي شود گفت: ما باید سیره عملی اخلاق پزشکی را ارائه کنیم.ارائه این سیره عملی به تحولی زیربنایی و همچنين فرهنگی در جامعه نیاز خواهد داشت.ارائه سیره عملی اخلاق پزشکی چالشی است که ما در دو یا سه دهه اخیر با آن هم درگیر هستیم.
وی افزود: استادان باید رفتارهایی از خود نشان دهند که با توجه به رفتارهای آن همها، رعایت اخلاق پزشکی ملکه ذهن دانشجویان مي شود. زمانی که من دانشجو بودم، کوچکترین حرکات، سکنات و همچنين وجنات استادان در ذهن ما میماند و همچنين این مباحث و مطالب گاهی تا آخر عمر هم از خاطر پاک نمیمي شود، در صورتي که بنا باشد استادان اخلاق مدار نباشند و همچنين فرهنگ حاکم بر جامعه اخلاقمحور نباشد هر چقدر هم که دروس تئوری را افزایش بدهیم قطع به یقین موفق نخواهیم شد
این استاد دانشگاه با بیان این که آموزش اخلاقمداری حرفهای در رشته پزشکی نسبت به دهه شصت و همچنين هفتاد خوب نیست گفت: در صورتي که من بخواهم نمرهای به وضعیت فعلی آموزش اخلاقمداری حرفه ای بدهم این نمره قطعا بالا نخواهد بود.
خالقی با اشاره به این که کشورهای غربی در قبل بیشتر از ایران به مباحث اخلاق پزشکی پرداخته اند گفت: کشورهای غربی سعی کردند اخلاق پزشکی را وارد عملکرد خود کنند. در دروس اخلاق پزشکی فعلی هم بخشی از مباحث و مطالب از پروفشنالیسم غیربومی اقتباس شده است، ولي بايد توجه داشت من احساس میکنم در صورتي که قرار باشد دروس تئوری هم ارائه مي شود این درسها باید ورژن و نسخههایی کاملا بومی شده و همچنين عجین شده با ایدئولوژی خومان باشد.
رییس دانشگاه علومپزشکی فسا ادامه داد: جامعه ما تلفیقی از احساسات شرقی، دینی مشخص و همچنين حرفههای گوناگون است. بعضی از مسائل در پزشکی اصلا به مذهب و همچنين قوم فرد بیمار ارتباطی ندارد. درمان چیز باارزشی است که قابل معامله با پول نیست؛ مثلا در صورتي که خدای نکرده پزشکی بابت عملکرد خود زیرمیزی بگیرد تمام اصول خود را زیر پا میگذارد نه تاکید بقراط از قدیم چنین چیزی بوده و همچنين نه دین ما این موضوع را دستور داده و همچنين نه حتی احساسات آدمی اجازه میدهد که بر سر جان کسی معامله کنیم.
وی افزود: در صورتي که اخلاق پزشکی را با پشتوانه دینی و همچنين اعتقادی و همچنين علمی رعایت کنیم میتوانیم عملکرد حرفهای موفقی داشته باشیم. فرهنگسازی بسیار دشوار است ولی شدنی است و همچنين بیشتر از هر کسی هم از بزرگان و همچنين صاحبنظران انتظار میرود که به صورت عملی چنان رفتار کنند که مثمر ثمر واقع مي شود.
این استاد دانشگاه در مورد تاثیر رفتار استادان بر دانشجویان گفت: قطعا در ترویج سیره عملی اخلاق پزشکی برگزاری کارگاهها و همچنين دعوت از استادان مشهور به اخلاقمداری موثر است.کوچکترین رفتار استادان، چه مثبت و همچنين چه منفی، در ذهن دانشجویان تاثیر میگذارد. وقتی دانشجو به استادی علاقمند باشد سعی میکند از وی الگوبرداری کند. من به عنوان مدرس دانشگاه نمیتوانم توصیههای به دانشجویان داشته باشم که خودم آن همها را رعایت نکنم.
خالقی در پایان با تاکید بر تاثیرگذاری استادان بر دانشجویان تصریح کرد: در صورتي که استادی یک دوست و همچنين مشاور خوب برای دانشجویان باشد میتواند دانشجو را عاقبت بخیر کند. در حال حاظر برخی استادان ارتباط و رابطهای دوستانه با دانشجویان دارند این قطعا بر دانشجویان تاثیرگذار است ولي بايد توجه داشت استادی که خود را از دانشجویان دور میبیند و همچنين تنها ارتباطش با دانشجویان سر کلاس و همچنين گاهی با ادبیات غیرمناسب است قطعا نمیتواند مروج رعایت اخلاق پزشکی باشد.
انتهای پیام